WEREDO FASHION KOMBINERAR SOCIAL HÅLLBARHET MED MILJÖ

Anna-Karin Andersson är en designer från Alingsås som brinner för miljö och människor. Hon har länge drivit Ateljé för alla - ett integrationsprojekt där nysvenskar får sy och språkträna, men kände att hon ville gå ett steg längre på hållbarhetsspåret. Efter att ha fått ta del av de textilier som har samlats in i Circular Textile Initiative föddes idén om att kombinera hennes passion för "återanvändning med piff", redesign och att arbeta med nysvenskar. På den vägen kom WeReDo Fashion till.

Många av de insamlade plaggen är av fin kvalitet men har någon liten skavank som gör att de inte kan användas som de är. Det kan vara små fläckar eller hål. WeReDo Fashion vill blåsa nytt liv i de här plaggen genom att laga och redesigna.

De återvunna plaggen i sin originalform. Söndagen den 14 April kl 14.00 kommer inget av dessa plagg vara sig likt längre!

Sömmarna arbetar därför hårt nu med att redesigna en helt ny kollektion som ska visas upp på Framtidsveckan i Alingsås den 14e april. "Sömnad som hantverk och yrke är en tradition som börjar försvinna i Sverige. De personer som kommer hit ifrån andra länder bär med sig en kunskap som är ovärderlig för oss. Vi vill ta tillvara på den genom WeReDo Fashion så att de kan fortsätta arbeta med det de älskar och samtidigt lära sig språket", berättar Anna-Karin.

Redesign är ett enkelt sätt att ta vara på återvunna textilier. Dessutom kan ett plagg till och med förvandlas till fler stycken som bilden ovan visar - en skjorta blir en kjol och ett par pjamasbyxor till ett barn. Detta och många fler spännande kreationer kan ni få se ifall ni anmäler er till modevisningen i Alingsås nu på söndag den 14 april.


OBS! Begränsat antal platser. Anmälan sker till anna-karin.andersson@studieframjandet.se eller via meddelande på Facebook till WeReDo Fashion.


Följ WeReDo Fashion via Facebook och Instagram.

WeReDo Fashion samarbetar med Circular Textile Initiative. Samtliga textilier som används i projektet kommer ifrån den stora textilinsamlingen som gjordes i flera västsvenska kommuner från november 2018-februari 2019. Det ingår även som en del av vårt affärsutvecklingsarbete där vi hjälper småföretag att arbeta cirkulärt med textilier. Lärdomar från WeReDo Fashion kommer att tas in i projektets övergripande affärsutvecklingsarbete.

Circular Textile Initiative drevs av Göteborgsregionen, Re:textile,
Wargön Innovation och Swedish Fashion CouncilProjektet finansierades av Västra Götalandsregionen, Avfall Sverige samt Vinnova genom initiativet Innovate Passion.

CIRCULAR

TEXTILE

INITIATIVE