HÖGAR MED HANDDUKAR BLEV EFTERTRAKTADE SOMMARKLÄNNINGAR

Updated: Jun 24, 2019

Vintern 2018 samlade kommuner i Göteborgsregionen med omnejd in flera ton textilier inom projektet Circular Textile Initiative. Dessa togs sedan tillvara av olika aktörer som arbetar med cirkularitet och textil. WeReDo Fashion var en sådan. De skulle skapa en ny kollektion av kasserade textilier samtidigt som nysvenskar med sömnadskunskap fick möjlighet att språkträna. Mitt bland högarna av textilier fann sömmerskan och designern Anna-Kan Andersson en drös med vackra linnehanddukar. Inspirationen slog till och ett av kollektionens signaturplagg var född: handduksklänningen.

När Anna-Karin och hennes team skulle välja ut textilier så letade de efter dämpade jordfärger och rena naturmaterial som linne, bomull eller ull. Detta skulle få bli grunden till kollektionen men mer än så bestämdes inte utan varje plagg hanterades var för sig.

Anna-Karin Andersson, sömmerska, designer och projektledare WeReDo Fashion

”Det var en lek att komma på vad man kan göra av varje textilt material. Vi hade ju de färdiga textilierna och plaggen som skulle göras om till en kollektion, vilket är tvärtom från hur man brukar arbeta inom modeindustrin. Vanligtvis utgår man ifrån en skiss och väljer tyg utifrån det. När du arbetar med återbruk så har du ett försök, om det inte blir rätt så är materialet slut! Det kan var lite svårare men är också en spännande utmaning”, berättar Anna-Karin.


När mönstret till handduksklänningarna togs fram fick Anna-Karin utgå ifrån hur handdukarna såg ut för att kunna bevara så mycket som möjligt av tyget. Varje klänning är unik då den avgörs av vilka handdukar som ska förvandlas. Ibland går den i pastell och ibland i klassiskt rödrutig. Ibland är den längre ifall dukarna är större och ibland kortare.


Oväntad efterfrågan

Efter WeReDos första modevisning började förfrågningar om handduksklänningar hagla in. Teamets symaskiner gick på högvarv men tillslut fick de säga nej till beställningar då det var omöjligt att hinna med, trots att folk erbjöd sina egna handdukar. Anna-Karin tror att det var det historiska perspektivet som var så populärt.

"Det finns ett arv kring handdukarna som berör hjärtat och alla generationer kan känna igen det. Man har en romantisk bild av linne som material och det fina hantverket. Dels är det någon som har vävt och det är någon som broderat monogramet. Vi har valt att ha kvar de detaljerna och bevara det genuina", säger hon.

Framtiden

WeReDo tittar nu på hur projektet kan utvecklas. Handduksklänningarna och den övriga kollektionen var ett första steg i arbeta med hållbart mode och integration. Planen nu är att bland annat hålla i kurser i cirkulärt mode tillsammans med Studiefrämjandet där fler kläder från CTI:s insamling ska användas.


Häng med i WeReDos utveckling genom att följa de på Instagram och Facebook. För mer nyheter från projektet Circular Textile Initiative kan ni följa vårt nyhetsbrev.

Om Circular Textile Initiative (CTI)

Circular Textile Initiative drivs av Göteborgsregionen, Re:textile, Wargön Innovation och Swedish Fashion Council och finansieras av Västra Götalandsregionen, Avfall Sverige samt Vinnova genom initiativet Innovate Passion.


I Sverige hamnar 80 000 ton textilier i soptunnan varje år helt i onödan. Inom CTI får använda textilier ett nytt, spännande liv. På det viset kan vi komma fram till nya innovativa lösningar för cirkulära textilflöden och genom det försöka rädda tusentals ton textilier varje år samt minska miljöpåverkan. 

Circular Textile Initiative drevs av Göteborgsregionen, Re:textile,
Wargön Innovation och Swedish Fashion CouncilProjektet finansierades av Västra Götalandsregionen, Avfall Sverige samt Vinnova genom initiativet Innovate Passion.

CIRCULAR

TEXTILE

INITIATIVE